Let op voortdurende pijnklachten in maag en schouders
Heeft u met enige regelmaat pijn uw maag en/of tussen uw schouderbladen? Of bent u vaak misselijk of heeft u veel last van maagzuur? Dan kan dat duiden op een maagzweer. Dat is absoluut vervelend, maar zeker niet onoverkomelijk. U heeft dan waarschijnlijk een infectie met de bacterie helicobacter pylori. Ons advies: ga niet op vakantie, maar lees eerst dit blog om te zien of u wellicht moet laten onderzoeken of u inderdaad een maagzweer hebt.
Wat is een maagzweer?
Een maagzweer is een pijnlijke ontsteking van de beschermende slijmvlieslaag van de maag. In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat het slijmvlies van de slokdarm en de twaalfvingerige darm ontstoken raken. Als de zweren dieper zijn, kunnen de zenuwen die in de bindweefsellaag zitten onbeschermd raken. Maagsappen kunnen dan direct in contact met de zenuwen komen. Dit contact veroorzaakt de pijn.
Hoe herkent u een maagzweer?
Een maagzweer gaat gepaard met pijn in de maagstreek, maar er zijn meer symptomen die hierop zouden kunnen duiden:
- Pijn in de bovenbuik
- Een brandend gevoel achter het borstbeen
- Misselijkheid
- Een afgenomen eetlust, die weer vermagering veroorzaakt
- Een opgeblazen buik
- Boeren
- Pijn die uitstraalt naar de rug, de schouderbladen en de hals
- Pijn die toeneemt bij een hongerig gevoel en afneemt na het eten
- Zwarte ontlasting bij bloedingen van het slijmvlies
Wat zijn de mogelijke oorzaken?
Een van de belangrijkste oorzaken van een maagzweer is een infectie met de bacterie helicobacter pylori. Veel mensen hebben deze bacterie bij zich, maar niet iedereen ontwikkelt een maagzweer. De bacterie kan ook zomaar weer verdwijnen. Bij aanhoudende klachten wordt geadviseerd om via behandeling de bacterie te verwijderen. In sommige gevallen kan de oorzaak van voor deze aandoening ook een ontstekingsremmende pijnstiller zijn.
Behandeling van een maagzweer
De behandeling van een maagzweer is vrij simpel en zeer effectief Er is dus geen enkele reden meer om lange tijd met deze klachten rond te blijven lopen. Ga dus met uw symptomen onmiddellijk naar de dokter zodat hij of zij een duidelijke diagnose kan stellen, om vervolgens de juiste behandeling te starten. Wilt u graag meer weten over deze aandoening? Kijk dan hier voor meer info over maagzweer.
Heeft u ervaringen met darmklachten op vakantie? Deel uw ervaringen met ons via het online contactformulier.